Lifting tváre bez injekcií a operačných zákrokov? Vyskúšajte GUA SHA

Čo je to GUA SHA?

I keď moderné technológie neustále napredujú, v niektorých prípadoch sa často vraciame k osvedčeným postupom a metódam. Dobrým príkladom takéhoto „návratu do minulosti“ sú aj kamene gua sha. Sú staré tisícky rokov a majú pôvod v tradičnej čínskej medicíne, v ktorej sú používané dodnes. V súčasnosti si získavajú priazeň žien po celom svete. Samozrejme, nie sú určené iba ženám. Používať ich môže naozaj ktokoľvek, takmer na akúkoľvek časť tela.

O čo teda v gua sha masáži ide? 

Slovo „gua“ znamená škrabanie a „sha“ piesok. Tento „východný facelift“ je určený na masáž tváre a krku, ale vhodný je aj na dekolt, chrbát, ruky, či stehná. Zmierňuje chronickú bolesť svalov, podporuje tok lymfy, tekutiny, ktorá prenáša biele krvinky a odstraňuje baktérie a vírusy. Celá procedúra spočíva v systematickej aplikácii tlaku na pokožku. Pritom pôsobí na pokožku tak, že pod jej povrchom vytvára miniatúrne krvné výrony cievnych vlásočníc. Možno to znie hrozivo, no v skutočnosti ide o proces, vďaka ktorému sa zlepšuje krvná cirkulácia do tkaniva pokožky, čo následne spôsobuje vyplavovanie toxínov. Podporuje sa tým aj odolnosť a regeneračná schopnosť kožných buniek.

Aké sú ďalšie pozitívne účinky? 

  • lepší prenos okysličenej a nutrične bohatšej krvi do kožného tkaniva,
  • eliminácia vrások,
  • obmedzenie tmavých škvŕn a takzvanej hyperpigmentácie,
  • obmedzenie opuchov na tvári,
  • pomoc pri liečení červenania tváre,
  • urýchlenie hojenia drobných trhliniek v pokožke,
  • zjasnenie odtieňu pleti,
  • lepšie vstrebávanie prípravkov pleťovej kozmetiky,
  • uvoľnenie od napätia v tvári a bolestí v krku,
  • vyzdvihnutie kontúr tváre.

 

Ako GUA SHA používať?

  1. Pred masážou si vyčistite pleť a následne aplikujte sérum, krém alebo olej.
  2. Vezmite gua sha do rúk tak, aby jeho sklon voči pokožke bol v rozmedzí od 15 do 45 stupňov.
  3. S masážou začnite na zadnej strane krku. Gua sha priložte k telu tak, aby priehlbina spočinula v strede na krčnej chrbtici. Miernym pohybom, akoby ste chceli z povrchu niečo zľahka zotrieť a s použitím len minimálneho tlaku, ťahajte jemne zdola nahor. Potom ho otočte a plochou stranou prejdite po stranách zadnej časti krku. Následne po bokoch krku a v okolí ohryzku taktiež zdola nahor. Masáž zopakujte dolu pod bradou.
  4. Masáž tváre preveďte pre každú stranu zvlášť. Gua sha vždy v ruke otočte podľa potreby, aby čo najlepšie priliehala k prirodzeným kontúram tváre.
  5. Presuňte sa na vrchol brady a odtiaľ pohybom smerom pozdĺž dolnej čeľuste až k ušnému laloku opäť ťahajte s len veľmi miernym pritlačením. V ďalšej fáze postupujte pod lícnu kosť (pohyb zvnútra von), na lícne kosti a pod oči (tu tlak ešte viac zmiernite).
  6. Následne prejdite na obočie (pohyb do strany) a na čelo (zdola nahor). Potom rovnaký postup zopakujte pre druhú stranu tváre.

 

Výsledkom správne vykonanej masáže je pocit uvoľnenia. Dôležité je ju správne vykonávať – malo by ísť o jemné pohladenie bez použitia sily. Každý pohyb opakujte maximálne 10 krát. Gua sha môžete na začiatku mierne zahriať, čo pomôže otvoriť póry kože a olej sa do nej lepšie vstrebe. Na konci ho môžete naopak schladiť v ľadovej vode, čím sa póry po styku s ňou uzavrú. Gua sha môžete bez obáv praktizovať 2 – 3 krát týždenne. Celá masáž vám nezaberie viac ako 10 minút. 

 

Pozor: Masáž aplikujte len v prípade, ak máte pleť bez zapáleného akné, nie je veľmi citlivá, spálená od slnka, prípadne ste nepodstúpili botoxové injekcie.  

Ako si vybrať správne gua sha kamene?

Existuje niekoľko typov kameňov. Medzi najkvalitnejšie patria ametyst, ruženín a jadeit. Pre podporu meditácie, koncentrácie, duchovného rastu a sebakontroly sa odporúča obsidián. Gua sha tvarom obyčajne pripomínajú plochú lopatku a sformované bývajú do polkruhu, polmesiaca, no nájdete i hranaté a pozdĺžne varianty. My ponúkame najobľúbenejší tvar – tvar srdca. Ako si teda vybrať ten správny?

Niektorí ľudia majú ihneď jasno v tom, ktorý kameň je ten ich. Odporúčame vyberať srdcom. Inštinkt vám napovie, čo v danej chvíli potrebujete.

Lesklé vlasy, zdravá hmotnosť a žiarivá pleť sú v čínskej medicíne znakom zdravých orgánov.

Všetky naše gua she nájdete tu: GUA SHA